Dikkat Palate çıkabilir! Can Yalçın canlı performanslara hazırlanıyor.

6.6.2023

Dikkat Palate çıkabilir!


Aslen adını kedisi Damak’tan alan Palate, aynı zamanda damak tadını tarif etmek için de kullanılıyor. Zaten Palate’ın müzikleri de post-punk, garage-rock diyarlarında, dinleyenleri yer yer gaz, yer yer meditatif yolculuklara çıkaran bir lezzet araştırması gibi.

Kendisi son derece üretken bir müzisyen olan ve Palate adı altında üretim yapan Can Yalçın’la, müziğini, kullandığı cihazları ve şu anda Garaj’da satışta olan amfi modelleme pedalını konuştuk.

Can’ı üretken bir müzisyen olarak tanımlarken abartmıyorum. Pandemiden itibaren kendi başına tam 4 albüm kaydetmiş ve yayınlamış. Sadece davul dijital olmak üzere tüm enstrümanları kendi çalıp kaydediyor, albüm mixini ve artworklerini de tamamen kendi yapıyor. Viewfinder (2021), Chorus (2022), Tell me (2022) ve geçtiğimiz Mart ayında çıkan Palate (2023) albümlerinin yanı sıra, teklileri de var ki, mesela son albümde de bulunan “Delight”, instant-hit diyebileceğimiz müthiş enerjik bir parça.


Garaj: Bu kayıt işleri nasıl başladı biraz anlatır mısın?

Can Yalçın: Küçüklüğümden beri gitar çalıyorum. Üniversite yıllarında sadece cover çalıyordum. Pandemide eve kapanınca bari kayıt yapayım dedim. İlk başlarda çok amatörce, sadece telefonla akustik kayıtlar yapıyordum. Sonra bir MacBook aldım ve GarageBand kurcalamaya başladım. Daha sonra ses kartı, mikrofon filan derken Logic’e girdim ve ilk albümü tamamen Logic’teki presetlerle tamamladım.


Garaj: Müziğini nasıl tanımlıyorsun ve mevcut sounda nasıl geldin?

Can Yalçın: İlk albümler daha post-punk diye tanımlayabileceğim türde oldu Son albüm ise garage rock diyebilirim. Tüm albümlerim İngilizce söz ve vokalliydi, şimdilerde Türkçe’yi deniyorum. Logic’teki presetlerden sonra amfi modelleyicileriyle aslında geçen sene Strymon Iridium ile tanıştım. Bu pedalla 3 ayrı kabin modelleyebiliyorsunuz. Iridium tamamen dijital bir pedaldı. Daha sonra bir ara analog bir pedal kullandım ve son olarak da şu an satışa koyduğum Universal Audio’nun UAFX Dream '65 modelleyicsine geçtim. Son albümü tamamen bu pedalla kaydettim.


Garaj: Bu pedalın sevdiğin yönleri ne oldu?

Can Yalçın: Bir kere Fender tipi amfilerin en sevdiğim kısmı midlerin biraz scooplu olması yani bas ve tizlerin önde olması  Ben de bu Universal Audio pedalı clean tonlarda kullanıyorum, midlerimi diğer pedallarımdan besliyorum, böylece dengeli bir ses elde ediyorum.

Pedal tek bir amfi sesi vermiyor. 6 farklı tip kabin seçeneği var ve hepsi farklı tonal nüanslara sahip. Albümde neredeyse her parçada farklı bir tonda çaldım, böylece tek düzeliği de kırıyorum. Bu pedalın yanında gelen indirebileceğin bir app'i var ve tüm ayarlarını kaydedip, pedala dokunmadan uygulamadan bir hareketle preset değiştirebiliyorsun. Canlı da çok faydalı olabilir ama bana kayıtta da çok büyük kolaylık sağladı.",


Garaj: Gelecek planları neler?

Can Yalçın: Müziğimi tamamen ben icra ettiğim için henüz hiç canlı çalma şansım olmadı. Şimdi bir grup kurmak istiyorum ve yavaş yavaş canlıya geçmek istiyorum. Aklımda minimüm 3 ya da belki 4 kişilik bir grup olmak var. Tam da bu yüzden Garaj’dayım :)

Garaj: Harika! Bol şanslar diliyoruz! Palate’ın müziklerine, kliplerine ve tüm içeriklerine bu linkten ulaşabilirsiniz.


Daha önce God is an Astronaut, She Past Away gibi sahneleri albümlerinde durduğu gibi durmayan grupları canlı dinlemiş biri olarak söyleyebilirim ki Palete’in canlı performansı sahneye çok yakışacak. Closed Captions, Metal Flowers gibi parçalar canlı çalındığında hipnotik bir deneyim sunabilir.

Beyaz Garaj logosu
0 850 309 5501
bekci@garaj.org
Tüm hakları saklıdır Garaj Bilgi Teknolojileri 2023