İkinci El Bir Gitar Satın Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

9.1.2024

İşte İkinci El Bir Gitar Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar


Yeni bir gitar almak dükkanları geziyorsunuz ancak kurlar sebebiyle sıfır gitar fiyatları el yakıyor. İkinci el bir gitar satın almak gayet iyi bir seçenek olabilir, ancak kaliteli bir enstrüman aldığınızdan emin olmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir. Gitarlarda bir çok problem tamir ve bakımla hallolabilir ancak neden hemen aldıktan sonra başınız ağrısın? Bu blog yazısında, ikinci el bir gitar satın alırken dikkate almanız gereken noktaları tartışacağız. Umarız ikinci el gitar almak isteyenler için faydalı olur.



Doğru Satıcılardan Almak

Her şeyden önce gitarı aldığınız kişinin doğru kişi olduğundan emin olmalısınız. Mümkünse gitarı bizzat daha önce çalmış olan sahibinden ya da yetkili yetkin bir enstrüman satıcısından almanızı tavsiye ederiz. Özellikle online geleneksel ikinci el dükkanlarında araştırma yapıyorsanız işiniz çok daha zordur. Mümkünse müziğe özel grup ve forumlara, ya da Garaj Mobil gibi topluluklara yönlenmenizi tavsiye ederiz. Topluluklarda insanlar birbirlerini tanırlar ve sosyal repütasyon alışveriş yıldızından daha önemlidir.

Gitarın Genel Fiziksel Durumu

İkinci el bir gitar satın alırken değerlendirmeniz gereken ilk şey, gözle ve dokunarak anlayabileceğiniz gitarın genel fiziksel durumudur. Gitarın gövdesini, çatlaklar, çentikler veya çizikler açısından kontrol edin. Ahşaptan parça atmış durumlarda gitarın bir yere sert şekilde düşmüş olabileceğinden şüphelenebilirsiniz. Düşme olduğunda -her zaman olmasa da- gitarın ayarlarında oynamalar gerçekleşmiş olabilir.


Gitar parçaları
Gitar parçaları


Bağlantı Noktaları ve Mekanik Aksamlar

Gitar hala elinizde duruyor; gözle ilk muayeneyi yaptınız. Şimdi gövdenin sap ile bağlantısı, köprü, eşik ve kafa bölümlerini inceleyin. Buralarda çatlaklar, oynamalar ya da anormallikler olmadığından emin olun.

Mekanik olarak bakacağınız ikinici bölüm akort burgularıdır. Burguların her birini üşenmeden çevirerek deneyin. Örneğin gitarın akordunu kafanıza göre bozarak yeniden yapmaya çalışabilirsiniz (Çünkü gitar sizin olduğunda bunu sık sık yapacaksınız). Akort ederken boşa dönen, akort tutmayan burgular varsa dikkatinizi çeker. Bunlar bir gitar bakımıyla tamir edilebilecek şeylerdir ancak dikkatli olmanızda fayda var.

Gelelim sap ve klavyenin durumuna. Sapın ekseninin kayık olmadığını üst ve alt telin sap kenarına olan uzaklığından anlayabilirsiniz. Ayrıca sapın eğikliğini ise gitarı gövde tarafından tek gözünüzle kafaya doğru nişan alarak kontrol edebilirsiniz. Perdelerin fazla erimiş olup olmadığını parmaklarınızla kontrol ettikten sonra perdelerin, sapın ve gitarın genel olarak ayarlarını en iyi anlamanın yolu onu çalmaktır.

Son olarak elektro gitarda mekanik olarak elle ve gözle kontrol etmeniz gereken yerler jack girişi ve kontrol düğmeleridir. Ses ve ton potları her iki yöne sorunsuz dönüyor mu? Manyetik seçici her aşamaya sorunsuz geçiyor mu? Örneğin manyetik seçici bozulduğunda yuvasında fazlaca oynadığını hissedersiniz (Vitesi boşa almış gibi). Daha sonra gitarı amfiye bağlayarak deneyip durumdan emin olabilirsiniz.


“Bir derdim var çalabiliyorum.”
“Bir derdim var çalabiliyorum.”


Çalınabilirlik ve Sesler

Akustik, klasik ya da elektro gitar fark etmeksizin ses testlerini yapabilirsiniz. Akordunun tam olduğuna emin olduktan sonra aynı akoru klavyede farklı yerlerde ve pozisyonlarda basın. Teller rahat bir yükseklikte mi? Bir nota her telde tam olarak aynı sesi veriyor mu? Yoksa kulağınızı tırmalayan entonasyonlar var mı? Özellikle aynı notaların 0. perdeye yakın tonlarıyla 12. perde civarlarındaki tonları aynı mı? Ayarları bozuk ya da problemli gitarlar ilk buralardan patlak verir. Sweet Child O’Mine çalmaya çalıştığınızda sesler gitara yeni başlayan Slash gibi mi çıkıyor? Yoksa olması gerektiği gibi her nota pırıl pırıl duyuluyor mu?

Ayrıca, gitarı bir amfiye bağlayarak elektronikleri test etmek ve her şeyin düzgün çalıştığından emin olmak iyi bir fikirdir. Jacki gitara taktığınız noktaya dikkat edin. Buralarda somun oynamalar gevşemeler olabilir. Tüm manyetikleri sırayla deneyin. Gitarın elektronik ve ses durumunu detaylı bir şekilde inceleyerek, ileride pahalı tamirler veya sürprizlerle karşılaşmaktan kaçınabilirsiniz.

Marka İtibarı, Model Durumu ve Otantiklik

İkinci el bir gitar satın alırken, marka itibarını araştırmak ve enstrümanın otantikliğinden emin olmak da önemlidir. Bazı iyi bilinen gitar markaları, yüksek kaliteli enstrümanlar üretme konusunda uzun süredir itibara sahiptir, diğerleri ise daha şüpheli bir geçmişe sahip olabilir. Gitarın sahibi tarafından size verilen bilgilerin ve gitarın üzerinde yazan model bilgilerinin gerçekliğini internette kısaca araştırarak modelin geçerliliğinden emin olun.

Denediğiniz ve Sevdiğiniz Gitarı Alın

Sadece ikinci el değil, sıfır gitar alırken bile eğer denediğiniz gitardan memnunsanız bizzat onu almalısınız. “Ben bunu denedim bana şimdi depodan açılmamışını getir” durumu, gitar alırken işlemez. Birebir aynı model iki sıfır gitar arasında bile ufak da olsa farklar olabilir. İkinci el gitar alırken de aynı modeli farklı birkaç satıcıda bulabilirsiniz. Hangisinden memnun kalırsanız onu alın.

Size şimdiden güzel çalmalar diliyoruz!

Beyaz Garaj logosu
0 850 309 5501
bekci@garaj.org
Tüm hakları saklıdır Garaj Bilgi Teknolojileri 2023