Firuz Soyuer ile Canlı Performanstan Radyoya, Alçak Frekansların Büyüsü

3.7.2023

Garaj’da öne çıkan hikayelerde bu sayıda, profesyonel hayatında başarılı bir ticari emlak danışmanı olan, kontrbasçı müzisyen, jazz sever, radyocu, gezgin, gurme ve fotoğrafçı Firuz Soyuer var. Kendisi amatör olarak ilgilendiği bu konulara hobi demeyi sevmiyor, ona göre (ve kesinlikle bize göre de) bunlar yaşam kalitesini artıran şeyler. Soyuer’le yaşamın tüm bu renklerini ve bas tonlara olan tutkusunu konuştuk.


Garaj: Müzik yapmaya lise yıllarında başladığınızı biliyoruz. Bas gitarla okulda ilk çaldığınız parçalar nelerdi?

Firuz Soyuer: Müzik dinlemeye 6 yaşında evde bantlı teyp (reel to reel) dinleyerek başladım, kaset teyp daha ülkemiz sınırlarına ulaşmamıştı. Bantlara babamın aile dostu Kemal Amca’nın plaklarından kaydedilenler ise Led Zeppelin (sonradan Led Zeppelin II albümü olduğunu anladım), Jimmy Smith ve Wes Montgomery gibi isimlerdi... Başlangıç için hiç de fena seçenekler değil 😃 Bir klasik gitara sahip olmam 13, bas gitarı elime alıp Galatasaray Lisesi yıllarında Ruhi Ergunalp abiden öğrenmem ise 14 yaşımda oldu.

Gitardan sonra bas gerçekten çok etkileyiciydi, alçak frekansların büyüsü işte.  O zamanlar adı Milliyet Müzik Yarışması olan ve dönemin bizler için Türkiye amatör Eurovision’u diyebileceğimiz yarışmaya Lise 3’te Doors’dan The End ve Lise 4’te ise -gruba benim biraz bastırmamla- Duke Ellington’dan Caravan çalarak katıldık. Her iki yılda da şov dalında birinci olduk ama performans dalında her iki yılda da düzenlemelerini Aydın Esen’in yaptığı parçalarla solistleri Seden Kutlubay (Gürel) ve Kadıköy Anadolu Lisesi birinciliği kaptırmadılar!

1980 yılında girdiğim Geniş Açı ise benim için döneminin ötesinde müziği olan çok iyi bir deneyim oldu. 30’lu yaşlarına kadar rölantiye aldığım müzik, daha sonra ağırlıklı caz performanslarıyla devam etti.

Garaj: Bas gitardan kontrbas’a geçiş nasıl oldu? Bu cesur bir karar olmalı.

Firuz Soyuer: Cazın hayatımdaki müzik çeşitleri sıralaması 18 yaşımdan sonra hep ilk sırada olmasına rağmen kontrbas biraz da çekingenlikle mesafeli durduğum bir enstrümandı. Ne yapsam ne etsem diye düşünürken, sürpriz şekilde bir gün arkadaşım Kerem Görsev bana bir kontrbas aldı ve “artık bunu öğrenmen gerekir” diyerek son noktayı koydu. Alaylı bir müzisyen olarak konuyu daha iyi kavramak istedim ve 45 yaşımda Türkiye’nin ilk kadın kontrbasçılarından, MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuvarı hocası Nilüfer Başman’dan 1 sene boyunca klasik eğitimle ders alarak kontrbasa başladım.


Garaj: Kontrbasla sahne performansının zorlukları ve güzellikleri neler? Bakımı nasıl yapılıyor? Nasıl tonluyorsunuz?

Firuz Soyuer: Küçük sahnelerde harici mikrofon veya enstrüman kayıt mikrofonu yeterli oluyor, bir de kompressör tabii.  Bakımı için özel bir şey yapmıyorum.


Garaj: Bu sene yayın hayatında 7.yılını dolduran Cazca isimli radyo programı sunuyorsunuz. Cazca’yı dinleyenler ne beklemeliler?

Firuz Soyuer: Cazca, benim en severek yaptığım uğraşılarımdan biri oldu. Müzik tarihinde yerini almış caz müzisyenlerini, caz bestecilerini, yapımcıları bir veya birkaç haftada tanıttığım programlar bugün 350’ye yaklaştı. En güzel tarafı ise tabii ki programları hazırlarken henüz bilmediğim bir çok müzisyeni ve müziklerini tanımak oldu.

Dinlemek isteyenlerin her Perşembe saat 21:00, Cuma saat 09:00’da Karnaval Radyo JoyJazz adresine tıklamaları yeterli, yaz süresince olan tekrarlarla birlikte her sezon 52 hafta devam ediyor.


Garaj: Biraz da Bebek Blues Band’den bahsedelim. Grup ne zamandır var, nerelerde ne tarzlar çalıyor?

Firuz Soyuer: Bebek Blues Band, İlder Tokcan (gitar ve vokal), Cem Çakır (gitar ve vokal), Gökhan Pişkin (tuşlu çalgılar), Firuz Soyuer (bas ve geri vokal) ve Zafer Parlar'dan (davul) oluşan kadrosuyla 2017 yılında ağırlıklı olarak blues, soul ve rock’tan oluşan bir cover grubu olarak kuruldu.  Çok severek devam ediyoruz.


Garaj: Peki GSL Vista?

Firuz Soyuer: Dünya müzikleri yaptığımız ve GSL’de okumuş çok geniş yaş gruplarında birlikte çaldığımız grubumuz. Bener Akbaş (akordeon), Ender Enön (gitar), Firuz Soyuer (kontrbas), Pervin Bilginer (vokal) ana kadroyu oluşturuyor ama zaman içinde farklı enstrümanlarda çok kişi gruba dahil oluyor.


Garaj: Bu satırların okuyucuları sizi canlı, radyoda ya da sosyal medyada nerede nasıl takip edebilirler?

Firuz Soyuer: Joyjazz’da yayınlanan Cazca linkini yukarıda verdim.  Bana soyuerf@gmail.com adresinden, Twitter’da @soyuerf, Facebook’ta Firuz Soyuer, Instagram’da @Cazca_fs üzerinden ulaşabilirler.


Garaj: Çok teşekkürler! Cazca'yı keyifle dinlemeye devam edeceğiz.

Beyaz Garaj logosu
0 850 309 5501
bekci@garaj.org
Tüm hakları saklıdır Garaj Bilgi Teknolojileri 2023