Demir Ebrinç Yeni seslerin ve duyguların peşinde

8.9.2023

Demir Ebrinç Yeni seslerin ve duyguların peşinde

Eski GRJcılar' özel serimizde, 15 yıllık üyemiz olan elektronik müzik sanatçısı Demir Ebrinç var. Kendisi sadece sanatçı olarak değil profesyonel olarak da sektörde yer almış. MSG’de 8 yıl görev yaptıktan sonra profesyonel hayatına freelance devam eden Ebrinç aynı zamanda eski bir rockçı. Kendisiyle, elektronik müziğin bünyesinde gelişmesini, çalışmalarını ve gelecek planlarını konuştuk. Tabii önce Garaj anılarını yad ettik.


Garaj: Hemen Garaj maceralarından başlayalım: Ne zamandır üyesin? Garaj’ı önce/sonra olarak değerlendirmeni istesek?

Demir Ebrinç: Garaj'a üye olalı 15 yıl olmuş. Yıllar önce ilk defa Garaj'da tanışıp bir Beşiktaş'ta kafede davulcu arkadaşımla buluştuğumuzu hatırlıyorum. Şimdi Garaj'a yeni bir ilan verdim. 15 yıl önce ilan verdiğimde nasıldıysa, 15 yıl sonra ilan verdiğimde de hala aynı şekilde geri dönüş alabiliyor olmak harika bir nimet. Mobil uygulama da nefis olmuş, Garaj'ı tekrar canlandırdığınız için çok teşekkür ediyorum. Türkiye'deki müzik topluluğu için çok değerlisiniz.


Garaj: Bunca yıl bizimle olduğun için biz teşekkür ederiz :) Müzik kariyerin nasıl gelişti, nasıl başladın, neler yaptın bugüne kadar?

Demir Ebrinç: Müziğe gitarla başladım. Hem gitar çalmayı hem de rock ve metal tarzlarında daha çok çalmayı tercih ettim. Garaj'da tanıştığım arkadaşlarla gruplar kurduk, çalışmalar yaptık ve stüdyolara girdik. Başlarda herkes gibi tabii ki Metallica çalıyordum. Daha sonra o zamanlar daha popüler olan nu metal ve indie rock tarzında da çalışmalar yaptık.

Metal çalarken, yaşça daha ilerideki insanlar 'metalden sonra caza geçiyoruz' gibi şeyler söylerlerdi ve bu beni düşündürürdü nasıl olacak diye. Şimdi 35 yaşına geldim ve elektronik müzik üreten bir müzisyen oldum. Çerçevelerimizden kurtulduk ve her türlü müziğe ilgi duymaya başladık.

               

Garaj: O çerçeveleri yıkan grup ya da isimler kimlerdi diye sorsam?

Demir Ebrinç: Şöyle düşündüğümde aklıma Faithless geliyor. Aslında çok da dinlemedim ya da ne kadar elektronik diye tanımlanabilir bilmiyorum ama farklı tarzları sevmemde etkisi oldu. Ardından çizgisinden hiç ödün vermeyen Röyskopp, Chemical Brothers, Moby ve hatta Daft Punk geliyor diyebilirim.


Garaj: Sonra? Senin üretmeye başlaman nasıl oldu?

Demir Ebrinç: Pandemi süresince evde olmaya başladığım zaman, başka insanlara ihtiyaç duymadan kendi başıma yapabileceğim işler yapmak istedim ve dolayısıyla synthlerle ilgilenmeye başladım. Analog synthlerle ve groove boxlarla denemeler yapmaya giriştim. Hep yeni şeyler öğrenerek kendimi geliştirmeye devam ettim.


Garaj: Tarzını nasıl tanımlarsın?

Demir Ebrinç: Müzik yapma tarzımı tanımlarken, genellikle alt dallarla bir tanımlama yapmak istemiyorum, çok da hakim değilim zaten. En genel ifadeyle ben elektronik müzik üretiyorum. Eğer kesin bir isim koymak gerekirse, belki de 'Ambient house' tarzında bir şey diyebilirim.

Müziği ve görselliği bir arada düşünüyorum ve bu tip bir üretim yapmak istiyorum. Instagram hesabımda başlangıçta dawless jam olarak küçük videolar yapmaya başladım. Pandemi kısıtlamaları bittiğinde dışarıya çıktık ve açık hava çekimleri yaptık. Bu çekimleri müzik videolarıyla birleştirmeye başladık. Touch Designer kullanarak hem ses hem de görüntü işleyebileceğim audio-visual projeler üzerinde çalışmalar yapmayı planlıyorum.


Garaj: Ekipmanların neler ve onların sound’una etkisi nasıl?

Demir Ebrinç: Bugünkü sound’uma büyük ölçüde etki eden şeylerin başında ekipmanlar geliyor. Bunlar eski cihazların klonları ve bazıları sınırlı ses üretme yeteneğine sahip. Eğer bir cihazdan tek bir ses çıkıyorsa, ondan yeni sesler üretebilmek için ya çok uğraşmanız ya da yeni ekipman almanız gerekiyor. Ben de kendi sound’umu üretmeye odaklandım ve bu süreçte bana çok şey öğretti.


Garaj: Mevcut setupta neler var?

Demir Ebrinç: Şu an güncel durumda en temel ekipmanım Elektron Model Samples. Hem bir synth görevi görüyor hem de groove box olarak kullanabiliyorum. Başlangıçta Korg Volca Sample'ı kullanıyordum, ancak bu benim ihtiyaçlarımı tam olarak karşılamadı, bu yüzden şu anki tercihim bu. Yamaha klonu olan Korg Volca FM ile lead sesleri üretiyorum, bunlar müziğimi üretmek için kullandığım en temel araçlarım. Ayrıca Korg Volca Keys ve Novation Launchkey Mini kullanıyorum.

Sürekli olarak yeni sesleri denediğim ve bazı cihazların sınırlarına ulaştığım için ekipmanlarımı sürekli olarak değiştiriyorum. Örneğin, yeni Moog'un 'drum from another mother' synth modelini aldım. Ancak bu sound’u tam olarak bana uymadı. Bu nedenle yeni aletler alıp satıyorum, uygun fiyatlara elden çıkarıp öğrencilere veya ihtiyaç duyanlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Geriye kalan ekipmanlarımı da sürekli olarak güncelliyorum.


Garaj: Günlük müzik üretim rutinin nasıl?

Demir Ebrinç: Profesyonel kariyerime freelance olarak devam ediyorum. Günlük rutinimde sabah erken kahvemi alırken müzik dinlemek önemli bir yer tutar. Sabah önce Spotify’da algoritma beni nereye yönlendirirse oraya giderim. Ya da The Blaze gibi sanatçıları dinleyerek hem görsel hem de işitsel ilham alırım.

Parça olarak belirli bir planım olmadan çalışıyorum; herhangi bir sınıra bağlı kalmak istemiyorum. Çalışmaya başlarken önce ya davul ya da melodi üretmeye başlıyorum. Ardından parçayı oluşturmaya devam ediyorum. Ses üretme işini Ableton veya Logic'te başlatıp sonrasında sample'ların içine aktarıp işliyorum.

Bazen saatlerce çalışıp hiçbir şey üretemezken, bazen çok kısa zamanda yeni kayıtlar çıkartabiliyorum. Çok gece insanı değilim, sabah erken kalkıp çok daha etkili çalışabiliyorum. Zamanı ve ilhamı yakalamaya çalışıyorum.


Garaj: Gelecek planların neler? Buradan okuyuculara neler duyuralım?

Demir Ebrinç: Günümüzde, sosyal medya sebebiyle çok kısa bir süre içinde dikkat çekmek önemli hale geldi ve bir kaç saniye içinde algoritma sizi öne çıkarıyor gibi görünüyor. Bu nedenle sosyal medyanın etkin kullanımı büyük bir rol oynuyor. Küçük bir takipçi kitlesi bile olsa, bu kitlenin oluşması ve ilginizi paylaşan bir topluluğun olması önemli. Ben de Instagram’da öncelikle bu kitlenin oluşmasına çalışıyorum.

Ayrıca Garaj'da yeni projelere hazırlanıyorum ve ilan verdiğimde çok sayıda dönüş aldım. Sağ olsun o kadar güzel arkadaşlar yazdı ki, farklı müzisyenlerle görüşüp ayrı eserler mi yapmalıyım diye düşündüm. Şu an bir vokalli single ve ardından da bir EP üzerinde çalışıyorum. Yakında bunları duyuracağım. Okuyanlar beni instagramda sayfamdan takip edebilir.


Garaj: Çok teşekkürler Demir ve yeni çalışmalarda başarılar. Sabırsızlıkla bekliyoruz!

Beyaz Garaj logosu
0 850 309 5501
bekci@garaj.org
Tüm hakları saklıdır Garaj Bilgi Teknolojileri 2023