Apple Vision Pro ile Müzik Üretim Süreci Sil Baştan Olur Mu?

21.2.2024

Günümüzde müzik üretimi dendiğinde, mutlaka bir bilgisayar ve üzerinde çalışan bir takım yazılımlar aklımıza geliyor. Bunun üstüne orta seviye bir stüdyoda, bir masa, ses kartları, bir klavye ve bunun gibi donanımlarla fiziksel bir etkileşim içinde müzik üretimi gerçekleştiriyoruz.

Biliyorsunuz Apple Şubat başında yeni sanal/artırılmış gerçeklik cihazı Apple Vision Pro’yu piyasaya sürdü. Bu arada kendileri kesinlikle “sanal gerçeklik gözlüğü” tanımlamasını kabul etmiyorlar. Bunu yerine Apple, dünyaya yeni bir insan-bilgisayar etkileşimi getirdiğini ve bunu “uzamsal bilgisayar” olarak tanımladığını bildiriyor.

Şuraya mutlu bir Apple Vision Pro kullanıcısı bırakalım.
Şuraya mutlu bir Apple Vision Pro kullanıcısı bırakalım.

Bu yazıyı okuyana kadar bir çoğunuz sosyal medyada cihazın farklı kullanım alanlarını görmüşsünüzdür o yüzden tekrar bahsetmeyeceğim. Aslen konumuz şu: Uzamsal bilgisayar deneyimi, müzik üretimini de değiştirme potansiyeline sahip. Bu konunun ilk örneği olarak çalışmaya başlayan ve “Dijital Audio Workstation” (Sayısal Ses Çalışma Ortamı) üreticisi Hit'n'Mix, müzik üreten insanları tamamen artırılmış gerçekliğin içine almayı hedefliyor.

Apple daha önce mobil müzik pazarında ilk oyuncu değildi, ancak iPod ile pazarı kökten değiştirdi. Akıllı telefonlar ve tabletlerde de durum böyle oldu. Meta ve HTC gibi oyuncular, VR/AR alanında iyi bir pazara sahip olmalarına rağmen, Apple’ın geçen yılın Haziran ayında 3.499 dolarlık "uzamsal bilgisayar" vizyonunu duyurmasıyla birlikte, eskiden yaptığı gibi yeniden pazarı değiştirip değiştiremeyeceği tartışılmaya başlandı.

Ve sonunda bu ayın başlarında satışa çıktı ve kullanıcıları dijital olarak artırılmış veya sanal dünyalara daldırmaya başladı. Tabii ki bugün bir cihazı tanımlayan ve başarılı kılan şey kendisi kadar müşterilere sunduğu ekosistem. Bu noktada Netflix ve YouTube gibi görsel tüketime dayalı uygulamaların Vision Pro versiyonlarının olmayışı kullanıcıların sosyal medyada tepkilerine yol açtı. Mark Zuckerberg ise geçen hafta Insta'ya alaycı bir şekilde girdi ve insanların yerine son Quest'i kullanmalarını önerdi.

Bence bunun yerine eski bir plak dükkanı gibi içinde gezebileceğimiz bir şey olsa daha güzel olur.

Bunun sebebi Vision Pro’nun en önemli özelliğinin önünüze istediğiniz büyüklükte  sanal bir ekran açabilmeniz. Hemen bazı müzisyenler, Vision Pro üzerinden dijital ses istasyonları (DAW) deneyimlerini aktarmaya başladılar. Şimdilik olan şey, bir dizüstü bilgisayar veya bilgisayar ekranında göreceğiniz türden iki boyutlu görünümleri havada daha büyük ve asılı olarak görebilmek. İngiliz yazılım şirketi Hit'n'Mix ise, AI destekli RipX DAW için daha iddialı planlara sahip.

Hit’n’Mix şöyle demiş: "Kullanıcılar müziği odalarını dolduracak şekilde 'patlatabilirler'. Melodiyi çalarken etrafında dolaşabilir ve onunla etkileşim kurabilirler, tıpkı gerçekte olduğu gibi. Bu, sesi yaratmanın ve keyfini çıkarmanın deneyimlenmesi gereken yeni bir yolu.*

CEO Martin Dawe, "Son yıllardaki hedeflerimizden biri, müzik yapma deneyimini sadeleştiren ve karmaşayı gideren bir AI DAW oluşturmakla kalmayıp, aynı zamanda filizlenmeye başlayan sanal müzik yapma alanında yenilikler yapmak oldu" diyor. "Bu yüzden, RipX DAW'ın türünün en iyi ve tek AI DAW'sı olarak tanınmaya başlamasından memnuniyet duyarken, yakında, Apple Vision Pro ile birlikte, RipX DAW'nın kullanıcılara müziği seçtikleri çevrede görme ve yaratma konusunda çok daha fazla özgürlük sunan tamamen yeni, etkileşimli bir besteleme deneyimi sunacağını duyurmaktan heyecan duyuyoruz - hepsi de benzersiz, nota tabanlı Rip ses formatımızı kullanarak."

Kopyala yapıştır yaparken artık bol bol spor da yapacağız gibi duruyor.

Dawe’nin anlattıklarından çok net detaylar anlamıyoruz ama paylaştıkları görsellerle gözümüde bir şeyler canlanıyor. Örneğin bir orkestranın üç boyutlu alanda yerleşimini, dinleyicilerin duymasını isteyeceğiniz şekilde ayarlayabilir, aralarında dolaşarak ses değerlerini düzenleyebilirsiniz. Belki Vision Pro kullanıcıları da müziği sizin tasarladığınız gibi dinleme şansına sahip olabilirler.

Uygulamanın dünyanın ilk ses ayrıştırma örnekleme cihazını içereceği bildiriliyor. Bu da kullanıcıların şarkıları katmanlara ayırabileceklerini, değişiklikler yapabileceklerini ve "bir denetleyici ile yeni veya mevcut bir katmanda yeniden performans sergileyebileceklerini" tanımlıyor. Parmaklarınızla tek tıkla (artık hala buna tık mı demek lazım bilemedim) efektler atabilir, VST enstrümanlarını ellerinizle ayarlayıp içe aktarabilir ve AI müzik jeneratörlerinden fikirler alabilirsiniz.

Aşağıdaki teaser videodan görebileceğiniz gibi, olanaklar epey çılgın görünüyor. Ne zaman kullanabileceğiz sorusuna cevap "yakında geliyor" olarak verilmiş. Bu tip bir uygulamanın, müzik profesyonellerini Ableton, Cubase, PreSonus veya Logic Pro'dan uzaklaştırmaya yetip yetmeyeceği önümüzdeki yıllarda görülecek.

Beyaz Garaj logosu
0 850 309 5501
bekci@garaj.org
Tüm hakları saklıdır Garaj Bilgi Teknolojileri 2023